donderdag 26 april 2018

"Stop als het goed gaat"

Van schrijfwedstrijd naar blog tot boek


Ik win helemaal niks met de eerste vijf verhalen die ik instuur naar schrijfwedstrijden. Maar de zesde keer, met het verhaal Verstoppertje, is het raak.
Van de prijs, een mini-masterclass van thrillerschrijver Simon de Waal, leer ik weer een beetje beter schrijven en zo ga ik aan de slag met het vervolg van mijn verhaal.

Nog zo veel te leren

Hoe meer ik me verdiep in schrijven, hoe meer ik ontdek dat er nog zo veel te leren valt.
Ik volg workshops, een cursus creatief schrijven en bezoek schrijversdagen. Bij een abonnement op Schrijven Magazine krijg ik het boek Van kort verhaal naar roman van Inge Schouten cadeau. Dat boek kan ik iedereen, die beter wil leren schrijven, aanraden. Er staat duidelijk in welke keuzes je tijdens het schrijven te maken hebt en het is makkelijk zelf te bestuderen.
Heb trouwens niet de illusie dat als je een keer wint, je dus goed kunt schrijven. Of je verhaal in het oog springt bij de jury is toch ook een kwestie van smaak.

Simon de Waal

Gelukkig viel mijn verhaal in de smaak bij Simon de Waal, die jurylid was bij de schrijfwedstrijd van Stichting Collectieve Promotie van het Nederlandse Boek (CPNB) tijdens  de Spannende Boeken Weken 2017.
Misschien heb je nog niet eerder van Simon de Waal gehoord, maar je hebt vast wel eens van series als Baantjer, Unit 13 en Grijpstra & De Gier gehoord. Of van de film Lek? (Waar hij een Gouden Kalf mee won in 2001.) Simon is hiervan scenarioschrijver en/of regisseur én hij is auteur van een aantal thrillers.


Tijdens de mini-masterclass met Simon de Waal Foto: Victor Zwaan

De beste prijs die er is

Bij sommige schrijfwedstrijden kun je een stapeltje boeken winnen, of je verhaal wordt gepubliceerd in een verzamelbundel. Dat is natuurlijk heel leuk, maar nog leuker is het als je prijs bestaat uit het beter leren schrijven van een auteur die zijn of haar strepen al heeft verdiend.
Tijdens die mini-masterclass thriller schrijven kreeg ik zo veel tips van Simon, ik heb ze niet eens allemaal meteen kunnen toepassen tijdens het schrijven aan mijn boek.

'Stop als het goed gaat'

Een paar tips heb ik tijdens het verder schrijven aan Verstoppertje de hele tijd in mijn achterhoofd gehouden.
‘Alles wat je schrijft moet een functie hebben’ (schrijf dus niet over de groene auto van de buren als dit verder geen enkele betekenis heeft in je verhaal) is er een, en: ‘Het belangrijkst is niet dat iets realistisch is, maar dat het geloofwaardig overkomt’.
Ook een goede: ‘Bedenk tien verschillende eindes voor je verhaal, wees niet te snel tevreden’.
En de beste tip die ik kreeg, was misschien toch wel: ‘Stop als het goed gaat.’ Dus, schrijf niet door totdat de inspiratie op is, dan wordt het steeds moeilijker om de volgende dag weer verder te gaan. 

Tijdens de Spannende Boeken Weken 2018 (6-24 juni) komt Simon de Waal mijn eerste boek officieel in ontvangst nemen. Hierover later meer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten